BibTex RIS Kaynak Göster

ONKOLOJİ HEMŞİRELERİNİN AYAKTAN KEMOTERAPİ BİRİMİNDE HASTA BAKIM UYGULAMALARINA VE DİĞER İŞLERE AYIRDIKLARI SÜRENİN BELİRLENMESİ

Yıl 2015, Cilt: 18 Sayı: 4, 274 - 281, 31.12.2015

Öz

ÖZET

Amaç: Bu araştırma, onkoloji hemşirelerinin ayaktan kemoterapi biriminde çalışma zamanlarını nasıl kullandıklarını, direkt ve indirekt hasta bakım uygulamalarına ne kadar süre ayırdıklarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.

Yöntem: Bir ay boyunca kemoterapi uygulamalarında güvenlik ve kalite standartları çerçevesinde ayaktan kemoterapi biriminde yapılan tüm girişimler iki bağımsız gözlemci tarafından sürekli gözlem yöntemiyle, kronometre ile kayıt edilmiştir. Elde edilen veriler yüzde, ortalama, ve bağımsız gözlemciler arası uyuma bakılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Ayaktan kemoterapi biriminde bir vardiyada onkoloji hemşirelerinin  çalışma sürelerinin  %50.28’ini  direkt hasta bakımıyla ilgili işlere, %30.43’ünü   hasta bakımıyla direkt ilgili olmayan işlere, %1.23’ünü  servisle ilgili işlere  ve %18.06’sını da  kişisel işlere  ayırdıkları bulunmuştur.

Sonuç: Araştırma sonucunda onkoloji hemşirelerinin direkt hasta bakım uygulamaları için en çok süre harcadıkları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: İş örneklemesi; hemşirelik uygulaması; onkoloji hemşireliği

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rujnan Tuna

Ülkü Baykal

Emine Türkmen

Aytolan Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2015
Gönderilme Tarihi 9 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 4

Kaynak Göster

Vancouver Tuna R, Baykal Ü, Türkmen E, Yıldırım A. ONKOLOJİ HEMŞİRELERİNİN AYAKTAN KEMOTERAPİ BİRİMİNDE HASTA BAKIM UYGULAMALARINA VE DİĞER İŞLERE AYIRDIKLARI SÜRENİN BELİRLENMESİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi. 2015;18(4):274-81.

Dergimiz 2019 dan itibaren EBSCO CINAHL Database'de listelenmektedir.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.

20547


    1.