Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Küresel Göç Sistemi Kapsamında Suriye Krizinin Yerelde Değerlendirilmesi

Yıl 2022, Sayı: 14, 78 - 100, 01.05.2022

Öz

Göçün tarihi, insanlık tarihiyle paralel gelişmektedir. Tarihte birçok toplum veya birey yeni yaşam alanları bulmak, yeni ve yaşanabilir topraklara ulaşmak maksadıyla göç etmişlerdir. Göç, çoğunlukla farklı kaynakları bulunan dış zorunlulukların neticesinde oluşsa da bazen de zorunluluk neticesine ilaveten gönüllülük esasına göre gerçekleşebilmektedir. Ülkelerin içyapılarında oluşan gelişmeler, politik ve ekonomik olumsuzluklar, diğer ülkelerle çıkan savaşlar, doğal afetler, açlık, hukuk ve insan hakları alanlarında sıkça görülen ihlaller insanları yasal ve yasadışı yollardan yaşadıkları yerleri terk etmeye zorlamaktadır. Gelişmekte olan veya geri kalmış ülkelerdeki hızlı nüfus artışı, buna bağlı olarak gelişen olumsuz ekonomik koşullarla birlikte, işsizlik, küreselleşmenin bir sonucu olarak iletişim ve ulaşım olanaklarının artması, iç savaşlar, terörizm, yasadışı göçmen kaçakçılığının artması ve bu alandaki cezaların yetersiz kalması gibi hususların yanı sıra, küresel pazar haline dönüşmüş olan insan ticareti, yasadışı göçmen kaçakçılığı ile mücadelede fiziksel ve yasal engellerin yetersizliği gibi koşullar uluslararası yasadışı göçün artmasına neden olan faktörler arasında gösterilebilir. Öte yandan savaş nedeniyle açlık ve hayatta kalma tehdidi altındaki bölge ülkeleri için Türkiye, göçe sebep olan faktörler bakımından yukarıda sıralanan gerekçelerden daha fazlasını ifade etmektedir. Coğrafi konumu, nispeten güvenlikli ve istikrarlı toplumsal yapısıyla Türkiye artık bir geçiş mekânı olmaktan çıkıp, kalıcı olarak tercih edilen son durak olarak görülmektedir.

Local Evaluation of the Syria Crisis in the Scope of the Global Migration System

Yıl 2022, Sayı: 14, 78 - 100, 01.05.2022

Öz

The history of migration develops along with the history of humanity. In history, many societies or people have migrated with the aims of finding new living space, reaching to new and livable lands. Even though migration occurs as a result of external obligations which have different sources in many aspects, they may happen voluntarily as well as obligatory reasons. Developments in the internal structures of countries, political and economical difficulties, outbreaking of wars in other countries, natural disasters, famine, frequently seen violations of law and human rights force people to abandon the places they live in legal or illegal ways. Rapid population growth in developing and underdeveloped countries and negative economical conditions related to this, unemployment, developments in means of communication and transportation as a result of globalization, civil wars, terrorism, increase in illegal migrant smuggling and insufficient punishment in this subject, along with human trafficking which has now transformed into a global market, insufficiency of physical and legal restraints in fighting against illegal migrant smuggling can be considered among the factors which give way to the rise in international illegal immigration. On the other hand, for the countries in the region under the threat of hunger and survival due to war, Turkey expresses more than the reasons listed above in terms of factors that cause migration. With its geographical location, and relatively safe and stable social structure, Turkey is no longer a transit place and is seen as a permanent preferred last stop.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Uluslararası İlişkiler
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatih Çam

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2022
Gönderilme Tarihi 15 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Çam, F. (2022). Local Evaluation of the Syria Crisis in the Scope of the Global Migration System. EURO Politika(14), 78-100.

Yayına kabul edilen makalelerin içerikleri ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara ait olup yalnızca onların fikir ve görüşlerini yansıtmaktadır. 

Dergiye, daha önce başka bir dergide, kitapta vb. herhangi bir kaynakta yayımlanan makaleler kabul edilmemektedir. Ulusal veya uluslararası konferans, seminer ve panellerde sunulan bildiriler, dipnotta belirtildikten ve makale formatına dönüştürüldükten sonra yayın sürecine alınabilir.

Dergide yayımlanan akademik makaleler sadece eğitim amaçlı olarak çoğaltılabilir. Eğitim amacı dışında makaleler, makalelerdeki şekil, grafik ve tablolar izin alınmadan kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, arşivlenemez. Akademik yayınlarda kaynak gösterilmesi şartı ile makalelerden alıntı yapılabilir. 


Yazarların, EURO Politika derginde yayınlanmak üzere göndermiş oldukları makaleler için telif ücreti talep etmeyeceklerini taahhüt ettikleri kabul edilir.