Epidemiyolojik
veriler, işlenmiş veya hazır gıdalarda ve kalorili içeceklerde ilave şekerlerin
tüketilmesinin önemli ölçüde arttığını göstermektedir. Fruktoz ve fruktoz
esaslı tatlandırıcılar, en çok eklenen şekerlerdir. Bundan 100 yıl önce sadece meyve,
bal gibi doğal ürünler aracılığıyla tükettiğimiz fruktoz, günümüzde neredeyse
günlük enerji ihtiyacını karşıladığımız ana karbonhidrat kaynağı haline
gelmiştir. Ekonomik olarak daha hesaplı ve fonksiyonel olarak daha üstün
özelliklere sahip olmasından dolayı mısır şurubu kaynaklı fruktoz gıda
endüstrisinde daha çok tercih edilmektedir. İçecek ve yiyeceklerde
etiketlenmemiş fruktoz miktarı nedeniyle gerçek fruktoz tüketim seviyelerinin
tahmin edilmesi güçtür. Zamanla değişen günlük yaşam tarzı ve beslenme
alışkanlıkları sonucu fazla fruktoz tüketiminin, kanser, metabolik sendrom ve
obezite gibi çeşitli hastalıkların görülme sıklığına etkisi olduğu
düşünülmektedir. Fruktozun literatürde belirtilen olumsuz etkileri dikkate
alınarak, bireyler satın aldıkları ürünlerin içeriği konusunda
bilinçlendirilmeli ve fruktozun güvenilir alım düzeylerinin üzerinde
tüketilmemesi önerilmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019Cilt: 4 Sayı: 2 |