Amaç: Çalışmada, araştırma görevlileri arasında ortoreksiya nervoza düzeyinin saptanması, ilişkili olduğu düşünülen bazı değişkenlerin incelenmesi ve sosyal görünüş kaygı düzeyinin değerlendirilmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Çalışma araştırma görevlilerinde yapılan kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmada veri toplamak amacıyla hazırlanan anket form bireylerin bazı sosyodemografik özelliklerini, ortoreksiya ile ilişkili olabilecek bazı faktörler ile ilgili soruları, Ortoreksiya Nervoza Değerlendirme Ölçeği (ORTO-11) ve Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ) sorularını içermekteydi.
Bulgular: Çalışma grubunu oluşturanların 102’si (%44.3) erkek, 128’i(%55.7) kadın olup, yaşları 24-50 arasında değişmekte olup ortalama 29.10±3.66 yıl idi. ORTO-11 Ölçeği’nden alınan toplam puanlar 15.0-41.0 arasında değişmekte olup, ortalama 28.23±4.70, ortancası 28 idi. Çalışma grubundakilerin 127’si (%55.2) düzenli yemek yeme alışkanlığı olmadığını, 170’i (%73.9) ise fast food tükettiğini bildirdi. Araştırma görevlilerin 132’si (%57.4) şu an ki kilosundan memnun olmamakla birlikte, 140’ının (%60.8) vücut kitle indeksi normal sınırlar içerisindeydi. Araştırma görevlileri ambalajlı gıda satın alırken, 25’i (%10.9) hiçbir ürün bilgisine dikkat etmediğini, dikkat edenlerin ise en çok (%54.0) son kullanma tarihine baktığını bildirdi. Çalışmada yapılan çoklu lineer regresyon analizine göre, yaş, tüketilen gıdanın organik olmasına özen gösterme, fast-food tüketme, her gün tartılma durumu ve şu anki kilosundan memnun olma durumu ON ile ilişkili değişkenlerdi.
Sonuç: Araştırma görevlilerinin sağlıklı beslenmeye daha çok özen göstererek, sağlıklı, kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmeyi istedikleri düşünülürse gelecekte ortorektik eğilimin artması olasıdır. ON gelecekte önemli bir sağlık sorunu oluşturabileceği göz önüne alındığında bu konu üzerinde daha fazla araştırma yapılması ve daha geniş kapsamlı gruplarda çalışılmasının yararlı olacağı düşünüldü.
ortoreksiya nervoza araştırma görevlisi sosyal görünüş kaygısı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020Cilt: 5 Sayı: 2 |