Compounds containing one or more hydroxyl groups in the aromatic ring are called phenolic substances. Phenolic substances are found in fruits, vegetables, leaves, seeds, flowers, stems and branches of plants. Phenolic substances show anticarcinogenic, antimutagenic, antimicrobial activity due to antioxidants and are associated with human health. Olives, olive leaves and olive oil are important compounds with their phenolic content. Oleuropein is a substance that is presented abundantly in the period before the ripening of the olive fruit, decreases as the fruit ripens and gives the fruit a bitter taste. Quercetin is a polyphenolic flavonoid that is abundant in cabbage, onion, red grapes and tea. Quercetin, the most abundant flavonoid in the diet, is a substance that gives bitter taste to dietary supplements, foods and beverages. Studies show that oleuropein and quercetin have positive effect on health by disrupting the cellular structure of the organism. COVID-19 is one of the last species in the coronavirus family. People are trying various solutions against the disease for which there is no treatment and prevention method. In this context, an important method used is phenolic compounds. In this study, it is aimed to maintain the effectiveness of oleuropein and quercetin against COVID-19, which causes many deaths worldwide.
Phenolic Substance Antioxidant Oleuropein Quercetin COVID-19
Aromatik halkasında bir veya daha fazla hidroksil grubu içeren bileşikler fenolik madde olarak adlandırılmaktadır. Fenolik maddeler bitkilerin meyve, sebze, yaprak, tohum, çiçek, gövde ve dallarında bulunmaktadır. Fenolik maddeler antioksidan özelliklerine bağlı olarak antikanserojen, antimutajenik, antimikrobiyal aktivite göstermektedir ve insan sağlığı ile yakından ilişkilidir. Zeytin, zeytin yaprağı ve zeytinyağı fenolik içerikleri ile önemli bileşiklerdir. Oleuropein, zeytin meyvesinin olgunlaşmadan önceki döneminde bol miktarda bulunan, meyve olgunlaştıkça miktarı azalan ve meyveye acı tat veren bir maddedir. Kuersetin; lahanalar, soğan, kırmızı üzüm ve çayda bol miktarda bulunan polifenolik bir flavonoiddir. Diyette en fazla bulunan flavonoid olan kuersetin diyet suplemanları, yiyecek ve içeceklere acı tat veren bir maddedir. Çalışmalar, oleuropein ve kuersetinin organizmadaki zararlı maddelerin hücre yapısını bozarak sağlık için olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. COVID-19 koronavirüs ailesinin son tanımlanan türlerinden biridir. Tedavi ve korunma yöntemi bulunmayan hastalığa karşı insanlar çeşitli çözümler denemektedir. Bu bağlamda başvurulan yollardan önemli bir tanesi de fenolik bileşiklerdir. Bu çalışmada, dünya genelinde birçok insanın hayatını kaybetmesine neden olan COVID-19’ a karşı oleuropeinin ve kuersetinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 24 Aralık 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021Cilt: 6 Sayı: 3 |