Amaç: Bu çalışmada, derin beyin stimülasyonu (DBS) ameliyatı olan Parkinson hastaları (PH) ile ilaç tedavisi alan Parkinson hastalarının beslenme durumu ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlandı.
Materyal Metot: Çalışmanın materyalini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi Nöromodülasyon Merkezine başvuran DBS cerrahisi uygulanmış 24, DBS cerrahisi uygulanmamış 24 Parkinson hastası ile 24 sağlıklı kontrol grubu oluşturdu. Çalışmaya katılan hastalar altı ay boyunca takip edildiler. Araştırmaya katılan tüm bireylere ait genel bilgiler, antropometrik ölçümler, besin tüketim durumları ve beslenme alışkanlıkları yöntemine uygun olarak saptandı. Levadopa eşdeğeri günlük dozları hastaların tremorunun şiddetine göre belirlendi. DBS ameliyatının ilk kısmı lokal anestezi altında, ikinci kısmı ise genel anestezi altında yapıldı.
Bulgular: DBS uygulanmış ve DBS uygulanmamış Parkinsonlu erkek ve kadın hastaların antropometrik ölçümlerinde kalori, besin gruplarında şeker ve tatlı grubu önemli bulundu (p<0,05). DBS uygulanmamış Parkinsonlu kadın hastalar ile kontrol grubu besin grupları arasında içecekler grubu ve yağ grubu arasında anlam vardı (p<0,05). Parkinson hastalığı olan DBS uygulanan kadın hastalarda ve kontrol grubundaki kadınlarda antropometrik ölçümlerde bel-kalça oranı ve kaloriler anlamlı bulunurken, yiyecek gruplarında içecek, şeker ve tatlı grupları anlamlı bulundu (p<0.05). Parkinson hastaları ile kontrol grubu arasında cinsiyete bakılmaksızın, içecek grubu ile diğer grup arasında; DBS ile tedavi edilen Parkinson hastaları ile kontrol grubu arasında, antropometrik ölçümlerde bel-kalça oranı ile kalori arasında bir önem vardı; DBS olan ve olmayan Parkinson hastalarının antropometrik ölçümlerinde kalori ve şekerli-tatlı grupları arasında anlamlı fark bulundu (p<0.05).
Sonuç: DBS uygulanan hastalarda diğer hastalara göre kilo ve kalori düzeyinde artış gözlendi. DBS cerrahisi sonrası hastaların LEDD dozlarının da düştüğü gözlendi.
Aim: The aim of this study was to evaluate the nutritional status and habits of Parkinson’s patients with deep brain stimulation (DBS) surgery and Parkinson's patients receiving drug treatment.
Material and Method: The study material consisted of 24 patients with DBS surgery, 24 patients with Parkinson's disease and 24 healthy controls who applied to Ondokuz Mayıs University Hospital Neuromodulation Center. Patients were observed for six months. General information, anthropometric measurements, nutrient consumption status and nutritional habits of all participants were determined. Levadopa equivalent daily doses were determined according to the severity of tremor of the patients. The first part of the DBS surgery was performed under local anesthesia, and the second part was performed under general anesthesia.
Result: In the anthropometric measurements of male and female patients with Parkinson's disease with and without DBS, calories, sugar and sweets groups were found to be significant in food groups (p<0.05). There was a significant difference between the beverage group and the oil group between the female patients with Parkinson's disease who did not receive DBS and the control group food groups (p<0.05). Waist-hip ratio and calories were found to be significant in anthropometric measurements in female patients with Parkinson's disease who underwent DBS and in women in the control group, while beverages, sugar and sweets groups were significant in food groups (p<0.05). Between the patients with Parkinson's disease and the control group, regardless of gender, between the beverage group and the other group; Between DBS-treated Parkinson's patients and the control group, there was a correlation between waist-hip ratio and calories in anthropometric measurements; In the anthropometric measurements of Parkinson's patients with and without DBS, a significant difference was found between the calorie and sugar-sweet groups (p<0.05).
Conclusion: An increase in weight and calorie levels was observed in patients who underwent DBS compared to other patients. It was observed that the LEDD doses of the patients were also decreased after DBS surgery.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Aralık 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 7 Sayı: 3 |