Bu çalışmada Streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulan sıçanlarda Rosa pisiformis (Christ) D.Sosn. (VANF F13827 END.) 'in bazı metabolik enzimler üzerine in vivo etkilerinin araştırılması amaçlandı. 32 adet wistar albino cinsi erkek sıçan dört gruba ayrıldı. Grup I:Kontrol, Grup II:Streptozotosin, Grup III: Rosa pisiformis, Grup IV: Streptozotosin + Rosa pisiformis. Deneysel çalışma 30 gün sürdürüldü ve enzim aktiviteleri spektrofotometrik olarak ölçüldü. Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) aktivitesinde R.p.meyve ekstraktı ve STZ+R.p meyve ekstraktı uygulanan gruplarda kontrolle kıyaslandığında anlamlı düzeyde artış görüldü(p˂0.001). 6-fosfoglukonat dehidrogenaz (6PGD) enzim aktivitesi diyabet oluşturulan grupta kontrole oranla azaldı. Aksine R.p meyve ekstraktı ve STZ+R.p meyve ekstraktı uygulanan grupta arttı. Glutatyon reduktaz (GR) enzim aktivitesi R.p meyve ekstraktı uygulanan grupta kontrole oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yükseldi (p˂0.001). Tioredoksin redüktaz (TrxR) aktivitesi diyabetik sıçanlarda kontrol ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önemli bir azalma göstermezken, Rosa pisiformis meyve ekstraktı uygulanan grupta arttı. Glutatyon S-transferaz (GST) enzim aktivitesinin STZ uygulanan grupta kontrole oranla anlamlı şekilde azaldığı görüldü (p˂0.05). Sonuç olarak; Rosaceae familyasına ait endemik bir tür olarak yetişen Rosa pisiformis meyvelerinin sıçanlarda 6PGD, TrxR ve GST enzim aktiviteleri üzerine STZ'nin neden olduğu inhibisyonu azaltıcı yada önleyici etkisinin olabileceği düşünülmektedir.
This study was aimed to study in vivo impacts of Rosa pisiformis (Christ) D.Sosn. (VANF F13827 END.) on some metabolic enzymes (G6PD, 6PGD, GR, TrxR and GST) in Streptozotocin (STZ) applied diabetic rats. 32 male Wistar albino rats divided four groups. Group I: Control, Group II:Streptozotocin, Group III: Rosa pisiformis and Group IV: Streptozotocin+Rosa pisiformis. Experimental study contunied for 30 days and enzyme activities were spectrophotometrically measured. R.p.fruit extract and STZ+R.p. fruit extract administrations increased Glucose 6-phosphate dehydrogenase (G6PD) activity meaningfully compared to control (p˂0.001). 6-phosphogluconate dehydrogenase (6PGD) enzyme activity reduced in diabetes group compared to control, whereas it increased in R.p. fruit extract and STZ+R.p. fruit administered groups. Glutathione reductase (GR) activity raised in R.p. fruit administered group compared to control group meaningfully (p˂0.001). Thioredoxin reductase (TrxR) activity decrease no statistical importance in diabetic rats compared control whereas this activity increased in Rosa pisiformis fruit extract group. Glutathione S-transferases (GST) enzyme activity reduction significantly in STZ group compared to control (p˂0.05). As a result, It is thought that the fruits of Rosa pisiformis, which grows as an endemic species belonging to the Rosaceae family, may have a reducing or preventing effect on the 6PGD, TrxR and GST enzyme activities in rats by inhibiting caused by STZ.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kimya Mühendisliği |
Bölüm | Kimya / Chemistry |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 11 Sayı: 4 |