Çinko, vücuda dışarıdan alınan
inorganik bir maddedir ve enzimlerin aktivitelerini düzenlemesi, proteinlerin
yapılarına katılıp stabilizasyonlarını sağlaması ve gen ifadesini kontrol
etmesi nedeniyle organizmada önemli rollere sahiptir. Bu çalışmada çinko
sülfatın, glikolizin son basamağında yer alan laktat dehidrogenaz enziminin
aktivitesine in vitro etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çinko’ nun laktat
dehidrogenaz aktivitesi üzerine etkisini incelemek amacıyla; 1mg/ml, 0.5mg/ml
ve 0.25mg/ml derişimine sahip 3 farklı derişimdeki çinko sülfat varlığında
laktat dehidrogenaz ortama ilave edilmiş ve 5 farklı substrat(piruvat)
derişiminde aktivite değerleri spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Km ve
Vmax değerleri saptanmıştır. Laktat dehidrogenazın Vmax değeri 1.43 µmol
piruvat/mg protein/dakika, Km değeri 32.57 mM olarak hesaplanmıştır. Tepkime
ortamına 1, 0.5 ve 0.25 mg/ml çinko sülfat eklendiğinde laktat dehidrogenaz
enzimin sırasıyla %81.2, 77.7 ve 70.7 oranında inhibe olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, çinko sülfat derişimindeki artışın, enzimin hem Km hem de Vmax
değerlerinde önemli bir azalmaya neden olduğu ve substrat derişiminin
arttırılsa bile enzim inhibisyonun devam ettiği tespit edilmiştir. Bu durum da
inhibisyon tipinin unkompetetif inhibisyon olduğunu göstermektedir.
Subjects | Clinical Sciences |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017Volume: 2 Issue: 1 |