Yeme davranışı fizyolojik, duyusal ve sosyokültürel özellikler gibi pek çok faktörün bir araya gelmesi sonucu oluşan bir durumdur. Çalışmada yetişkin kadınların yeme davranışlarının öğün alışkanlıkları ve besin tercihlerini ne yönde etkilediği belirlenmeye çalışılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı olarak yapılan çalışmanın örneklemini bir Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne gelen 205 yetişkin kadın oluşturmuştur. Veriler besin seçimi ve beslenme alışkanlıklarını içeren bir anket formu ve Hollanda yeme davranış ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan kadınların günlük öğün sayılarının 4’ün üzerinde olanların 2 veya 3 öğün tüketen bireylere göre dışsal yeme puanlarının anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ara öğünlerde şekerli hazır paket ürünleri, meşrubat ve hamur işleri gibi sağlıksız besinleri tüketen kadınların tüketmeyenlere göre duygusal ve dışsal yeme puan ortalamalarının daha yüksek; kısıtlayıcı yeme puan ortalamalarının ise daha düşük olduğu görülmüştür (p<0,05). Ayrıca kadınlardan yemeklerini hızlı tüketenlerin yavaş veya normal tüketenlere göre duygusal yeme puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0,05). Olumsuz bir duygu ile yiyerek başa çıkmaya çalışan bireylerin uzman sağlık personellerini içeren bir ekip tarafından tedavisinin sürdürülmesi ve bireylerin stresli ortamlardan kaçınmaları yarar sağlayacaktır.
Eating behavior is a condition that occurs as a result of the combination of many factors such as physiological, sensory and sociocultural characteristics. In the study, it was tried to determine how the eating behaviors of adult women affect their meal habits and food preferences. The sample of the cross-sectional descriptive study consisted of 205 adult women who applied a Healthy Living Center. Data were collected with a questionnaire including food preferences and eating habits and the Dutch Eating Behaviors Questionnaire. It was determined that the external eating scores of the women participating in the study who had more than 4 meals per day were significantly higher than the individuals who consumed 2 or 3 meals. Emotional and external eating mean scores of women who consume unhealthy foods such as sugary packaged products, soft drinks and pastries are higher than those who do not; restrictive eating mean scores were found to be lower (p<0,05). In addition, it was observed that the mean emotional eating scores of women who consumed their meals quickly were higher than those who consumed their meals slowly or normally (p<0,05). It will be beneficial for individuals who try to cope with a negative emotion by eating, to continue their treatment by a team of specialist health personnel and to avoid stressful environments.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Ağustos 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022Cilt: 7 Sayı: 2 |