In the review, the relationship between depression and the consumption of macronutrients and some micronutrients was examined. Nutrition can be a way of life that can affect not only the physiological, but also the physiological and social aspects of individuals’ lifestyles and moods. In order to maintain a healthy life for a lifetime, it is extremely important to have a state of well-being in terms of mental health. There is a two-way relationship between depression and food. While the diet of the individual affects the mental integrity in terms of neurotransmitter synthesis; at the same time, mental integrity also affects the diet. Lack of nutrients can disrupt neural functioning and lead to mental health problems such as depression. The field of study that appears as nutritional psychiatry sheds light on the present day by investigating the relationship between mental health and nutrients and diet. It was concluded that the sustainability of the diet pattern, various macro and micronutrients, especially the Mediterranean diet type nutrition model and nutritional supplements may be associated with the risk of depression, but randomized controlled clinical studies are needed to fully reveal the relationship between depression and nutrient.
Bu derlemede depresyon ve makro besin öğeleri ile bazı mikro besin öğelerinin tüketimi arasındaki ilişkisine bakılmıştır. Beslenme sadece fizyolojik değil, psikolojik ve sosyal yönden de bireylerin yaşam tarzı ve duygu durumlarını etkileyebilen bir yaşam tarzı şekli olabilmektedir. Ömür boyu sağlıklı bir hayatın sürdürülmesi için, mental sağlık yönünden de iyilik hali olması son derece önemlidir. Depresyon ile besinler arasında çift yönlü ilişki mevcuttur. Bireyin beslenme düzeni nörotransmitter sentezi yönünden ruhsal bütünlüğünü etkilerken; aynı zamanda ruhsal bütünlüğü de beslenme düzenini etkilemektedir. Besin öğelerinin eksikliği nöral işleyişi bozarak depresyon gibi mental sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Beslenme psikiyatrisi olarak karşımıza çıkan çalışma alanı, mental sağlık ile besin öğeleri ve beslenme şekli ilişkisini araştırarak günümüze ışık tutmaktadır. Diyet örüntüsünün sürdürülebilir olmasının, çeşitli makro ve mikro besin öğelerinin, özellikle Akdeniz tipi beslenme modeli ve besin desteklerinin depresyon riski ile ilişkili olabileceği, ancak depresyon ile besin öğesi arasındaki ilişkiyi tam olarak ortaya koyabilmek için randomize kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023Cilt: 8 Sayı: 3 |