Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Politikası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, hemşirelik ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarında, klinik ve deneysel (orijinal) araştırmaları, sistematik derleme, olgu sunumu ve derleme türündeki makaleler ile editör yorumlarını ve editöre mektup türündeki yazıları yayımlamaktadır.

Açık Erişim Politikası

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi, bilimin ilerlemesinde bilgi paylaşımının rolü gereği yayınlanan tüm makaleleri, DergiPark Dizini üzerinden tam metninin okunabileceği ve indirilebileceği bir ortamda, ücretsiz olarak açık erişime sunmaktadır. Makale değerlendirme ve yayın işlemleri dahil olmak üzere herhangi bir işlem için yazar(lardan) ücret talep edilmemektedir.

Makale Geri Çekme Süreci

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin yayın politikası gereği yazar(lar), ön kontrol adımında yer alan makalesini geri çekebilir. Değerlendirme aşamasında veya yayın sürecinde iken makalesini geri çekmek isteyen yazar(lar), geri çekme gerekçesini ve sorumlu yazarın ıslak imzalı onayını içeren “Makale Geri Çekme Formu”nu doldurup, taratarak sbu.hemsirelikdergisi@sbu.edu.tr adresi üzerinden e-posta aracılığıyla Editör Kurulu’na iletmekle yükümlüdür. Editör Kurulu, bu isteği inceleyerek en geç 15 gün içinde yazara dönüş yapacaktır. Çalışmanın geri çekme isteği onaylanmadığı sürece makale, başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilemez. Yazar(lar)ın yayımlanmış bir makaleye ilişkin geri çekme talepleri ise dikkate alınmayacaktır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’ne gönderilen makalelerin tümü iThenticate intihal programı kullanılarak kontrol edilmektedir. Benzerlik raporu doğrultusunda, editör kurulu makalenin hakem değerlendirilmesine alınıp alınmayacağına veya doğrudan reddedilip edilmeyeceğine karar vermektedir. Telif hakkı ile ilgili sorunların ve intihal yapıldığının tespit edilmesi durumunda sürecin takibi COPE (Code of Conduct for Journal Editors) yönergeleri doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
SBÜHD Editör Kurulu, yayımlanmış veya değerlendirme aşamasındaki bir çalışmaya ilişkin telif hakkı ve/veya intihal şüphesi oluşması durumunda çalışmaya ilişkin inceleme başlatma yükümlülüğü taşır. Yapılan inceleme sonucunda Editör Kurulu’nun değerlendirme aşamasındaki çalışmada telif hakkı ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda çalışmayı değerlendirmeden geri çeker ve yazarlara iade eder. Yayımlanmış ise, makalenin elektronik gösterimdeki başlığına “Geri Çekildi” ibaresi eklenir.

Yayımlanmış bir makale ile ilgili yanlış ya da hata varlığında yazar(lar)ın düzeltme talebi, Editör Kurulu tarafından değerlendirilir, uygun bulunduğu takdirde bir sonraki sayıda makale başlığına “Düzeltme” ibaresi eklenerek düzeltmenin içeriği yayımlanır.

Makale Değerlendirme ve Kabul Süreci

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi’ne gönderilen makaleler çift kör hakem değerlendirmesi ile incelenmektedir. Hakem değerlendirmesi süreci yayımlanacak makalelerin kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. SBÜHD’ye gönderilen tüm makaleler editör kurulu ve hakemler tarafından aşağıda yer alan değerlendirme prosedürü kullanılarak değerlendirilmektedir.
1. Editör Kurulu tarafından tüm makaleler konunun güncelliği, kapsam uygunluğu ve makalenin hemşirelik uygulamalarına katkısı açısından değerlendirilir.
2. Editör Kurulu görüşü doğrultusunda hakem değerlendirme sürecinin başlayıp başlamayacağına karar verilir.
3. Dergi yazım kurallarına uymayan fakat değerlendirmeye alınmaya uygun olduğu belirlenen makaleler, daha ileri bir incelemeye gerek görülmeksizin düzeltmelerin (yazım kuralları açısından) yapılması üzere dergi sekretaryası tarafından yazara tekrar gönderilir.
4. Yazar(lar) tarafından düzenlenen dosya yazar(lar) ile ilgili tanımlayıcı bilgiler çıkarılarak alanında uzman, iki farklı kurumda çalışan ve bağımsız en az iki hakeme gönderilir.
5. Değerlendirme için hakemlere yaklaşık 15 gün süre verilmektedir.
6. Hakemlerin makale değerlendirme sürecinde Hakem Değerlendirme Formu’nu doldurmaları ve metin üzerinde düzeltme önerilerini içeren dosyayı sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
7. Hakemlerin “minör revizyon”, “majör revizyon”, “kabul” ve “red” kararlarından birini vermesi gerekmektedir.
8. Hakemlerden biri “red”, diğerinin ise “kabul” kararı vermesi durumunda makale üçüncü hakeme atanır.
9. Makale kabul kararının verilebilmesi için en az iki hakemin “kabul” kararı bildirmesi gerekmektedir.
10. Hakem değerlendirmeleri çift kör hakem değerlendirmesine uygun olacak şekilde DergiPark sistemi üzerinden Editör Kurulu tarafından yazarlara iletilir.
11. Hakem önerileri doğrultusunda yazar(lar) dokümanlar üzerinde değişiklik yaptıktan sonra dokümanların son halini “Editör ve Hakem Düzeltmelerine İlişkin Yazarın Yanıtı” adlı dosya ile beraber DergiPark sistemine yükler.
12. Yazar(lar)dan, her bir hakem için ayrı ayrı olmak üzere düzeltmeleri belirginleştirerek (vurgulayarak) göstermeleri beklenir.
13. Yazar(lar)dan gelen düzeltmeler ilgili editör yardımcısı tarafından değerlendirilir.
14. Yazar(lar) tarafından yapılan düzenlemeler değerlendirme yapan hakemlere tekrar gönderilir.
15. Makalenin kabul durumuna ilişkin nihai kararı (“kabul”, “red”) Editör Kurulu tarafından verilmektedir.
16. Değerlendirme süreci yaklaşık 3 ay sürmektedir.

Etik İlkeler

SBÜHD, hemşirelik biliminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla bilimsel yöntemlerle üretilen, nitelikli makaleleri etik ilkeler ve kurallara bağlı olarak yayımlamaktadır. Yayım sürecinin bileşenlerini oluşturan; Editör Kurulu, hakemler, yazarlar ve okuyucuların bu süreç boyunca yayın etiği ilke ve sorumluluklarına uymaları önemlidir. Bu sorumluluklar, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tavsiyeleri (http://www.icmje.org/recommendations) ile Committee on Publication Ethics (COPE)’un uluslararası standartları https://publicationethics.org/resources/guidelines) doğrultusunda hazırlanmış ve aşağıda sunulmuştur:

Yazarların Etik Sorumlulukları

• Yazar(lar), daha önce başka yerde tamamen ya da kısmen benzer içerikte, Türkçe/yabancı dilde yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini SBÜHD’ye göndermemelidir.
• Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı yazar olarak yazılmamalı, makale değerlendirilmek üzere dergiye gönderildikten sonra makaleye yazar ismi ekleme, silme ve sıralamada değişiklik yapılmamalıdır.
• Makale yazımı sırasında yararlanılan kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Yazar(lar), kullanılan kaynaklara makale içerisinde ve sonunda etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdır.
• Yazar(lar), yayımlanmak üzere SBÜHD’ye gönderdikleri makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar birliği olan kişileri editörlere bildirmelidir.
• Yazar(lar)dan değerlendirme sürecinde makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda istenen bilgileri Editör Kurulu’na sunmalıdır.
• Yazar(lar), makalelerinde kullandıkları verilerle ilgili izinlerin ve araştırmaya katılanlardan bilgilendirilmiş onamın alındığını belgelemelidir.
• Yazar(lar), araştırma makaleleri için etik kurul onayı aldığını, kurul adı, tarih ve sayı no ile birlikte makalenin yöntem bölümünde ayrı bir başlıkta belirtmeli ve etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin ilk gönderiminde sisteme yüklemelidir. Olgu sunumlarında ise olguya gönüllü olur/ onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalenin yöntem bölümünde yer vermelidir.
• Yazar(lar), makalede araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunu belirtmeli, araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlara (Helsinki deklarasyonu vb.) uygun şekilde gerçekleştirildiği bildirilmelidir.

Yasal/Özel İzin Belgesi Alınması

• Yazar(lar) yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında; etik kurul onayı, kurum izni ve bilgilendirilmiş olur bilgilerini belirtmelidir.
• Hastaların gizliliğini korumak yazarların sorumluluğundadır.
• Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin izin belgeleri eklenmeli ve yöntem bölümünde araştırmanın etik yönü başlığı altında bildirilmelidir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Hakemler uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Çıkar çatışması olduğunu düşündükleri makaleyi değerlendirmeyi reddederek Editör Kurulu'na bilgi vermelidir.
• Hakemler editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için değerlendirmeyi objektif olarak yapmalı, yayımlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmalı ve bu süreci gizlilik içinde yürütmelidir.
• Değerlendirmelerini kişisel yorumlardan uzak, akademik kurallara uygun şekilde ve yapıcı bir dille yapmalıdır.
• Hakemler değerlendirme formu ve/veya metin üzerinde belirtilen düzeltme önerilerini yazar(lar)a iletilmek üzere dergi yönetim sistemi üzerinden Editör Kurulu’na iletmelidir.
• Hakemler makaleyi kendilerine verilen süre içerisinde değerlendirmelidir.

Editörler / Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları

• Editörler / Editör Kurulu, hakemlerin, yazar(lar)ın, okuyucu ve uygulayıcıların bilgi gereksinimlerini karşılamaya yönelik, açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterirler, etkili bir iletişim içinde olurlar.
• Derginin politikası ve yayın önceliklerine uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddederler.
• Makalelerin yayımlanmasına karar verirken, içeriğine göre değerlendirirler, makalelerin özgün olmasına, bilimsel açıdan katkı sağlamasına özen gösterirler ve hiçbir yazara ayrıcalık göstermezler.
• Fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmemesi konusunda gerekli önlemleri alırlar; her makale için benzerlik denetimini yaparlar.
• Dergiye gönderilen makalelerin değerlendirme sürecinde hakemler ve yazar(lar) arasında çift kör hakem değerlendirmesi uygular, çıkar çatışması-çıkar birliği olup olmamasını göz önüne alırlar.
• Makaleleri hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
• Değerlendirilen makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar.
• Hakem değerlendirmelerinin akademik görgü kurallarına uygun ve bilimsel olup olmadığını değerlendirirler.
• Hakemler tarafından makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, makalelerin yazarı(ları)na mutlaka cevap hakkı verirler.
• Danışma kurulunun güncel ve oldukça geniş olmasını sağlarlar.
• Yayın politikaları konusundaki gelişmeleri takip eder, dergi yayın süreçlerinin güncel politika ve kılavuzlara uygun işletilmesini sağlarlar.
• Makalelerdeki hata, tutarsızlık ya da yanlış bilgilendirmelerin düzeltilmesini sağlarlar.
• Dergiye bildirilen dilek ve şikayetleri inceler ve gereken açıklamaları yaparlar.

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi

Hakemler ve yazarlar ile ilgili bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı olduğu düşünülen bir durum ile (insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım, dilimleme, haksız yazarlık gibi) karşılaşıldığında, bu durum ile karşılaşan kişi iddia ettiği aykırılığı sbu.hemsirelikdergisi@sbu.edu.tr adresine elektronik posta yoluyla bildirilmesi gerekir.

Güncellenme Tarihi 27.05.2022

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin içeriği Creative Commons Lisansı Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.