Kefir, a fermented beverage, has probiotic property. It contains many macro and micro nutrients. Traditional kefir production is done with kefir grains and cow's milk. Kefir and its microorganisms have been reported to have many beneficial health effects. Today, kefir is being used for alternative treatment of cancer, an important disease. In order to better understand the anticarcinogenic effects of kefir, large-scale controlled human studies are needed. In this review, the effects of kefir on cancer are discussed by reviewing the literature.
Fermente bir içecek olan kefir probiyotik özelliğe sahiptir. İçeriğinde birçok makro ve mikro besin ögesi bulunmaktadır. Geleneksel kefir üretimi kefir daneleri ve inek sütü ile yapılmaktadır. Kefir ve içerdiği mikroorganizmaların sağlığa yararlı birçok etkisi bildirilmiştir. Günümüzde önemli bir hastalık olan kanserin alternatif tedavisi için kefir kullanılmaktadır. Kefirin antikarsinojenik etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için geniş çaplı kontrollü insan çalışmaların yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. Bu derleme yazıda kefirin kanser üzerine etkileri literatürdeki yayınlar değerlendirilerek irdelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | September 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2020Volume: 5 Issue: 2 |